Hoppa till innehåll

Hälsocoachens recept

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

På denna sida hittar du recept från hälsocoachen Sanna Dahlström.

 

Givetvis innehåller alla recept jordgubbar från Ringstad gård!

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”677″ img_size=”medium” alignment=”center”][/vc_column][vc_column][vc_separator border_width=”2″][/vc_column][/vc_row][vc_section][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sannas fräscha sommarsallad

Har du testat att använda jordgubbar i din matlagning? Detta superbär passar utmärkt i en sommarfräsch sallad! Till salladen serverar jag gärna en härlig myntayoghurt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”672″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Till salladen behöver du:

  • 250 gram jordgubbar från Ringstad Gård
  • 100 gram färsk Bladspenat
  • 1 portion kokt Trefärgad Quinoa
  • 200 gram grillad Halloumi
  • En rejäl näve cashewnötter

Till myntayoghurten behöver du:

  • 1 dl turkisk yoghurt eller mild kvarg
  • 1 tsk honung
  • Färsk mynta efter behag
  • Juicen från en halv pressad lime

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Gör så här:
Grilla eller stek osten snabbt så att den får fin färg. Skär jordgubbarna i lagom stora bitar och blanda samman resten av salladens ingredienser. Rör samman dressingens ingredienser och servera sedan. Toppa med nötterna.[/vc_column_text][vc_separator border_width=”2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Cheesecake med jordgubbar

Denna cheesecake bara måste testas! Den är är enkel att tillaga, du behöver inte ens någon ugn. Dessutom är den allergivänlig på flera fronter då den varken innehåller mjölkprodukter, ägg, gluten. Den är också vegansk och vegetarisk. Och jag lovar, hur smarrig som helst![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2696″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Detta behöver du till botten:

  • 120 gram mandelmjöl
  • 10st dadlar (alt dadelsirap)
  • 1msk kokosolja
  • 0,5 krm kanel
  • 0,5 krm kardemumma
  • 1 krm ingefära
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 krm salt

Till fyllnigen behöver du detta:

  • 120 gram cashewnötter (OBS! blötläggs minst 5h innan)
  • 0,5 dl kokosolja
  • 1,5 msk agavesirap (honung går också bra men kakan blir ej vegansk/raw då)
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 200 gram av valfria sorters bär, bland annat Jordgubbar från Ringstad Gård
  • Ca 500 gram Jordgubbar till dekoration

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Botten, gör så här: 

Använd en kraftfull matberedare/mixer för att mixa samman alla ingredienserna till en deg. Mixa väl så att det blir en kladdig massa. Tryck sedan ut den i en bakplåtsklädd springform. 

Fyllning, gör så här: 

Blötlägg cashewnötterna i rikligt med vatten minst 5h innan eller över natten. Sila av vattnet helt och hållet och mixa de mjuka nötterna i en kraftfull matberedare/mixer ihop med de andra ingredienserna. Mixa ordentligt tills smeten knappt är grynig längre. Vänta till sist med att hälla i bären då de inte behöver mixas lika länge. Bred sedan ut smeten över botten och skicka in kakan i frysen. Låt den vara i frysen i minst 2-3h men gärna mer. Om kakan är helt djupfryst kan du behöva ta fram den ett litet tag innan servering men du behöver inte vara orolig att den skall smälta för det gör den inte. Du kan förvara den i kylen om du föredrar en lite mjukare cheesecake.[/vc_column_text][vc_separator border_width=”2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Enkel jordgubbssalsa

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Du behöver:

  • 250 gram Jordgubbar från Ringstad Gård
  • 1⁄2 Silverlök
  • 1⁄2 kruka Basilika
  • 1 Avokado
  • Saften från 1⁄2 Lime

Gör så här:
Hacka ingredienserna fint och landa samman allt straxt innan servering. Salsan passat till exempel till kryddiga grillade revbensspjäll eller chorizo.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”675″ img_size=”medium” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator border_width=”2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Snabba jordgubbsgrottor

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”673″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Du behöver:

  • 2 dl Fullkornsdinkelmjöl
  • 1 msk Kokosolja
  • 1⁄2 dl Mandelmjölk
  • 1 Ägg
  • 1 krm Vaniljpulver
  • 1 tsk Honung
  • 1⁄2 tsk bakpulver
  • Hemmagjord Jordgubbschiasylt (se recept nedan)

Gör så här:

Förbered din chiasylt en dag innan du bakar grottorna. Blanda samman kakans alla ingredienser. Forma degen till runda bollar, tryck sedan ut på bakplåtspapper och gör en rejäl ”grotta” (lätt fuktat finger) med tummen som sylten skall få plats i. Fyll grottan med sylt och grädda i 175 grader i ca 10 min. Avnjut dina jordgubbsgrottor varma eller svalnade, bestäm själv.

Receptet ger cirka 10 små kakor![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator border_width=”2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nyttig och enkel Chiasylt

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Du behöver:

  • 250 gram Jordgubbar från Ringstad Gård
  • 2 msk Chiafrön
  • 10 Torkade Dadlar
  • 1,5 dl Vatten

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”552″ img_size=”medium” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Gör så här:
Skär jordgubbarna i mindre bitar och låt sjuda på låg värme ihop med vätskan under 5 miuter. Kärna ur och skär dadlarna i mindre bitar, häll ned dem i kastrullen. Tag av kastrullen från värmen och blanda sedan ned chiafröna. Häll över i en väl rengjord och tätslutande burk. Låt chiafröna svälla under natten innan sylten är klar för servering. Sylten håller cirka 10 dagar i kylskåp.

Chiasylt passar lika bra till pannkakorna som på morgongröten. Denna sylt är dessutom avsevärt mycket nyttigare än den som du köper i mataffären. Och det bästa av allt – den är helt utan socker eller konserveringsmedel.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator border_width=”2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nyttig jordgubbspaj

Denna underbara Jordgubbspaj passar perfekt som sommarfika. Helt utan både socker, mjöl och andra onyttigheter. Servera gärna med en klick vaniljkesella![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”676″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Pajbotten:

  • 3 dl Havremjöl
  • 1⁄2 dl Havremjölk
  • 1 msk Honung
  • 1 Äggula (spara vitan till senare!)
  • 1 krm Vaniljpulver


Fyllning:

  • 1 liter Jordgubbar från Ringstad Gård
  • 2 msk Potatismjöl 2 msk SteviaTopping:
  • 2 dl Havregryn
  • 1dl Havremjöl
  • 1 Äggvita
  • 1 msk Honung

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att mala havregrynen fint, det gör du enklast i en mixer. Blanda ihop resten av bottnens ingredienser och blanda väl. Tryck ut degen i en pajform. Det går lättare om du har blöta händer när du gör det. Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Skär under tiden jordgubbarna i små bitar och rör ihop med potatismjöl och stevia. Blanda sedan ihop toppingens ingredienser som du slutligen smular över jordgubbarna efter att du placerat dom över pajbotten. Grädda pajen i ca 20 minuter.[/vc_column_text][vc_separator border_width=”2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Jordgubbscheesecake

Denna underbara Cheesecake passar perfekt både till sommarfika eller som en läcker dessert. Det går minsann utmärkt att skippa både socker, mjöl och andra onyttigheter i bakning. Testa själv och se!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Receptet ger en stor form eller 12 medelstora cupcakes.

Botten

  • 2,5 dl Havregryn, gärna fiberberikade
  • 2 msk Nötsmör
  • 1 msk Honung
  • ca 3 msk Vatten 

(Tips! Du gör enkelt ditt eget Nötsmör genom att mixa dina favoritnötter och blanda med rapsolja)

Fyllning

  • 250 gram Jordgubbar från Ringstad Gård
  • 200 gram Kvarg/Kesella
  • 200 gram Färskost
  • 2 Ägg
  • 1 msk Stevia
  • 2 krm Ekologiskt Vaniljpulver
  • 1 dl Proteinpulver med vaniljsmak (kan bytas mot 0,5 dl Potatismjöl)

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”548″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att mala havregrynen fint, det gör du enklast i en mixer. Blanda ihop havremjölet med nötsmöret, honungen och vattnet till en deg. Tryck sedan ut i botten på en springform, i muffinsformar eller andra portionsformar. Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i 10 minuter, tag sedan ut och låt svalna medan du förbereder fyllningen till din cheesecake.

Vispa äggen riktigt fluffiga med elvisp. Skär jordgubbarna i mindre bitar. Rör försiktigt i resten av ingredienserna i smeten, vänd sist i jordgubbarna. Häll över cheesecakefyllningen över den förgräddade bottnen. Skjutsa in i ugnen i 12 minuter. Låt kakan stå i kylskåpet i minst 5 timmar innan servering.

[/vc_column_text][vc_separator border_width=”2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sommarsallad med jordgubbar

Har du testat att ha jordgubbar i grönsalladen? Inte? Då har du missat något! Här får du ett härligt recept på min fräscha sommarsallad.

Denna sallad passar perfekt både till grillat men också som lättare lunch. Honungen, chevreosten och jordgubbarna skapar en härlig smak tillsammans. Favoritsalladen i sommar!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”550″ img_size=”medium” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Sommarsallad

  • 250 gram Jordgubbar från Ringstad Gård
  • 200 gram Chevreost
  • 50 gram Pinjenötter
  • 50 gram Spenat
  • 50 gram Ruccola 1 Avokado

Honungsvinägrett

  • 2 msk Olivolja
  • 1 msk Äppelcidervinäger
  • 1 msk Honung
  • Torkad Basilika, Flingsalt och Grovmalen Svartpeppar

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Gör så här:

Skär jordgubbarna i mindre bitar. Skölj salladen, skiva osten och avokadon. Blanda ihop allt varsamt och strö över pinjenötterna sist. Honungsvinägretten kan serveras vid sidan av eller så låter du din härliga sallad ligga och dra åt sig av den ett litet tag innan servering.

[/vc_column_text][vc_separator border_width=”2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Jordgubbssmoothie

Denna smoothie ger dig en perfekt start på dagen eller tillför extra energi mitt på dagen i form av ett mellanmål. Den är både svalkande och god.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Receptet ger 2 små eller 1 stort glas.

Du behöver:

  • 10 stora Jordgubbar från Ringstad Gård
  • 1 Banan
  • 2 dl Osötad Kokosdryck eller Mjölk/Yoghurt
  • Juicen från en halv lime
  • Mycket is
  • Toppa med pumpakärnor 

Gör så här:

Mixa samman alla ingredienserna. Häll i en rejäl mängd is för att få till rätta konsistensen.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”554″ img_size=”medium” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator border_width=”2″][/vc_column][/vc_row][/vc_section]